picture

Saturday, March 17, 2007

Biskut marmar tanpa telur

A
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1/2 cawan tepung jagung
1/2 camca teh serbuk penaik
1 cawan nestum original
1/2 cawan gula kaster
250g mentega atau majerin coklat
masakan caircoklat putih masakan cair

cara membuat:
  1. ayak bahan A; masukan nestum dan gula; kacau rata.
  2. kemudian ramas mentega/majerin ke dalam campuran tepung; gaul sebati hingga menjadi doh yang lembut.
  3. canai doh setebal 1cm dan terap dengan acuan biskut yang disukai dan letak di atas tin pembakar yang telah di lenser, jarakkan untuk mengembang.Atau masukan adunan ke dalam acuan empat segi panjang berukur 20"30" tekan dan potong keping empat persegi tepat.
  4. bakar dalam ketuhar yang bersuhu 180 c selama 15-20 minit atau hingga kekuningan. Keluarkan dari ketuhar dan ketepikan selama 20 minit.
  5. Bila biskut telah sejuk, sapu rata kedua-dua coklat cair, biarkan beku sebelum dipotong dan simpan dalam bekas kedap udara..

menghasilkan aggaran 5 dozen............................

No comments:

Powered By Blogger